Lees-, kijk- en luistertips voor kinderen
Ben je op zoek naar een leerzaam, inspirerend, informatief of leuk boek over pleegzorg of gezinshuizen of naar een podcast of film? We hebben weer een hoop tips voor je! Heb je een suggestie voor een boek, podcast, film of iets anders dat we niet mogen missen? Laat het weten door een mailtje te sturen naar bijons@denvp.nl!
Een overzicht van de lees- en luistertips voor volwassenen vind je hier.
Het kleurenmonster
Auteur: Anne Llenas
Veel kinderen in pleeggezinnen of gezinshuizen hebben moeite met het voelen en het onder woorden brengen van hun emoties. Hechtings- of trauma-gerelateerde problematiek is vaak de achterliggende oorzaak. Het kleurenmonster gaat over een kleurrijk monstertje dat in de war is. Hij komt een meisje tegen dat hem gaat helpen alle kleuren/emoties uit elkaar te halen. Het boekje is geschreven voor jonge kinderen vanaf drie jaar. Vaak kunnen kinderen tot 10 jaar er nog erg in geïnteresseerd zijn, omdat het de basis van emoties uitlegt. Je kunt bij het boek ook knuffeltjes bestellen. Daarmee kun je kinderen helpen emoties te leren uitdrukken. Kinderen kunnen bijvoorbeeld alleen met een kleur of knuffeltje aangeven hoe ze zich voelen en van daaruit kan er geoefend worden of is het gesprek geopend. Het is een erg mooi hulpmiddel, omdat volwassenen en kinderen dezelfde taal kunnen gebruiken voor de emoties waardoor kinderen stappen zetten in het herkennen en het onder woorden brengen van hun emoties.
Door Karin Zanin
Het knipmes
Auteur: Nadja Van Sever
Joppe is pleegkind en woont bij twee pleegvaders. Zijn moeder heeft hij sinds zijn geboorte niet meer gezien. Toch houdt hij heel veel van haar. Hij is ervan overtuigd dat ze hem vast komt halen. Dan gaan we in een mooi groot huis wonen, met huisdieren en alles wordt helemaal goed.
Joppe vindt het heel moeilijk als zijn pleegvaders een meisje op willen vangen dat voorlopig niet thuis kan wonen. Hij gelooft dat ze niet meer van hem houden en dat versterkt zijn hoop dat zijn moeder hem snel komt halen.
Het is een heftig verhaal over een kind dat geen mens vertrouwt, zich niet aan anderen kan geven, bang is en angstdromen heeft. De brij van tegenstrijdige gevoelens, bindingsangst en jaloezie wordt helder beschreven. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Overigens kunnen ook pleegouders, pleegzorgwerkers en jeugdbeschermers er hun voordeel mee doen.
Door Flip Woltering
Vastberaden
Auteur: Gerard van Gemert
Een aangrijpend verhaal over Vince (13 jaar) die om verschillende redenen voor de derde keer bij een ander pleeggezin verblijft. Als hij tijdens een bezoek aan zijn moeder een brief ziet liggen, denkt hij dat deze van zijn biologische vader is. Die heeft hij sinds zijn vierde niet meer gezien. Op de achterkant van de brief staat een postcode en huisnummer. Samen met zijn pleegzus Yara gaat hij op zoek naar zijn biologische vader.
Vanaf het begin van het boek word je meegenomen in het hoofd van Vince, het hoofd van een pleegkind. Je voelt zijn strijd met het stempel, dat een pleegkind vaak al standaard heeft. Mooi is het verlangen van Vince naar zijn biologische vader waar hij nog herinneringen aan heeft. Een goed verwoord en makkelijk te lezen boek. Je leert een pleegkind beter begrijpen.
Door Lily Monori van Dijken
Sammy krijgt pleegouders
Auteurs: Kolet Janssen, Emmy Geyskens. Illustraties: Emilie Timmermans
Een leuk boek dat het verhaal vertelt van Sammy. Een jongetje van vier jaar dat doordeweeks bij pleegouders gaat wonen omdat mamma het alleen niet redt.
Het geeft een mooi informatief beeld van pleegzorg. Ook voor jonge kinderen is het een heel begrijpelijk verhaal als je het voorleest.
Het is bruikbaar voor ouders, leerkrachten en geïnteresseerden die meer over pleegzorg willen weten. Handig om te weten: het boek is in samenwerking met pleegzorg Vlaanderen geschreven. Wil je jezelf aanmelden voor pleegzorg, informeer bij Pleegzorg Nederland naar het adres van een pleegzorginstelling in de buurt.
Door Flip Woltering
Steen voor steen
Auteur: Jacodine van de Velde
Het boek Steen voor steen is een youngadultroman die geschreven is als afsluiting van een serie, waarin je een inkijkje krijgt in het leven van verschillende jongeren.
Dit boek gaat over Iris, een 17-jarig meisje dat als puber op zoek gaat naar haar identiteit en de liefde, terwijl ze nog dagelijks worstelt met de trauma’s uit haar jeugd. De hoofdstukken wisselen elkaar af tussen heden en verleden, waardoor het een heel mooi inkijkje geeft in hoe Iris geworden is zoals ze is. Namelijk een felle dame die geleerd heeft haar stekels op te zetten als iemand dichtbij komt. Je wordt meegenomen in haar herinneringen en hoe ze hierdoor de ander tegemoet treedt vanuit wantrouwen. Ook lees je hoe verwarrend en soms moedeloos het is voor de ander om dit te ervaren. De schrijfster heeft een goed beeld gegeven van pleegzorg en met welke problematiek jongeren kunnen worstelen in hun puberteit. Ze weet lastige onderwerpen als loyaliteit, hechting, trauma en automutilatie te beschrijven, zonder dat het te dramatisch wordt.
Het boek is goed te lezen door jongeren, maar ook door volwassenen omdat het intrigerend is om te lezen wat er gebeurt in het hoofd van Iris en hoe de interactie met haar omgeving daardoor beïnvloed wordt.
Door Karin Zanin
Als je opeens ergens anders woont…
Auteur: Shelley Vos
Dit boekje gaat over dieren die bij een andere diersoort wonen dan hun ouders. De schrijfster schetst in korte zinnen diverse situaties waarin de hoofdpersoon Coen Konijn terecht komt. Hij woont bij Hannah Haas, samen met Kiki Kikker, Erik Egel, Virgil Vos, Vera Vlinder en Bilal Beer. Allemaal hebben ze gevoelens en gedachten over hun situatie en de emoties die dat vervolgens oproept. Deze zijn erg herkenbaar voor kinderen die ergens anders wonen.
Doordat de schrijfster Hannah Haas steeds laat zeggen dat de dieren lief zijn en erkent dat de situatie waarin ze wonen lastig en verwarrend is, worden de jonge dieren ontschuldigd. Ook laat ze de ouders in hun ouderrol en is het goed dat de dieren, ondanks dat ze ergens anders wonen, van hun ouders blijven houden.
In de korte, repeterende zinnen die de schrijfster gebruikt, zit de kracht van de herhaling. Daarnaast staat het boekje bol van prachtige tekeningen en is het daarom al een genot voor zowel jong als oud. Een aanrader!
Door Peter Sonder
➡️ 'Als je opeens ergens anders woont' kun je hier downloaden
Floor staat er niet alleen voor
Auteurs: Jantine Riksen en Nanda Roep
Floor is een negenjarig meisje dat enorm haar best doet om het thuis op de rit te houden. Ze doet klusjes, zorgt voor haar zusje, zorgt voor haar moeder en moet ondertussen ook nog op tijd op school zijn en haar aandacht erbij houden. Dit lukt op een gegeven moment niet meer en samen met de hulpverlening wordt besloten dat zij en haar zusje een tijdje in een pleeggezin gaan wonen. Alle dingen die voor elk kind zeker zijn, zijn ineens niet meer zo zeker. Floor maakt zich zorgen om haar zusje, om haar moeder en moet wennen aan een nieuwe woonplek, een nieuwe school en haar pleegbroertje en -zusje.
Het boek is enorm waardevol voor de jeugdzorg. Voor kinderen die niet meer thuis kunnen wonen, maar ook voor volwassenen die erbij betrokken zijn. Het geeft heel treffend weer met welke negatieve overtuigingen kinderen kunnen worstelen, zoals Floor die zichzelf dom en stom voelt. Het laat zien dat het vaak nog moeilijker voelt om niet meer thuis te wonen (hoe onveilig dat ook was), omdat het kind met zijn hoofd nog in die situatie zit. Daarnaast vertelt het boek hoe het voor biologische kinderen van pleegouders is om ineens een pleegzus te hebben die anders reageert dat ze zouden verwachten.
Een mooi en eerlijk boek dat iedereen met pleegkinderen eigenlijk in de kast zou moeten hebben staan.
Door Karin Zanin