Boekentips­

Co-actief opvoeden

Ross Greene

Recensie geschreven door Flip Woltering, redactielid BIJ ONS, gepensioneerd pleegzorgwerker en (pleeg)grootvader


Als ik ouders gelukwens met de geboorte van een kindje, spreek ik vaak de wens uit: ‘Dat de nieuwe wereldburger mag opgroeien tot een mooi, evenwichtig mens onder mensen, met oog voor anderen.’ Een mooie wens, maar hoe pak je dat aan als opvoeder? De kern van goed opvoederschap is volgens de Amerikaanse psycholoog Ross Greene: de balans vinden tussen het omarmen van de eigenschappen van het kind en jouw wens om daar invloed op uit te oefenen. Je gaat dus uit van de mogelijkheden van het kind om aan jouw ideeën en wensen te voldoen. Waar dat lastig is, zoek je samen naar hoe het wel kan, in plaats van eisen te stellen of zaken op te leggen. In dit boek benadrukt Greene dat je samen met het kind moet kijken naar wat hem of haar kan helpen om dingen wel te kunnen en te doen. Dat kan bijvoorbeeld op leergebied of in sociale vaardigheden. Hoe kan ik je helpen om toch de tafels te leren? Hoe lossen we samen het probleem op van ruzies over televisiekijken? Kinderen willen van nature graag dingen goed doen. Ze willen het liefst doen wat jij fijn vindt, maar weten lang niet altijd hoe ze dat kunnen doen. Ik vind het een verrijkend boek met veel praktische ideeën voor de opvoeding van kinderen, van peuter tot puber. Het vraagt wel oefening om ‘de ouder bepaalt’ los te laten.

Lieve moeder

Sandra de Wit-Vis

Recensie geschreven door Gerdien Rietveld, redactielid BIJ ONS, gezinshuisouder en tekstschrijver.

Vanuit haar eigen ervaringen als (pleeg)moeder van vijf kinderen vertelt Sandra met passie over haar missie om een bijdrage te leveren aan het leven van kinderen. Geschenk Ze gaat probleemgedrag van kinderen niet uit de weg, bekijkt haar eigen reacties als in een spiegel en zoekt vanuit haar hart naar een oplossing waarbij alle partijen met elkaar in balans zijn. Want een moeder die goed voor zichzelf zorgt is een geschenk voor haar kind. Een warm geschreven boek zonder kant-en-klare opvoedtips, maar boordevol inzichten om je eigen, unieke levenswijze te vinden. Verbinding maken Op de website van Sandra is nog meer interessants te vinden. Als ‘mindsetmentor’ begeleidt ze Lieve Moeders naar een pure, authentieke balans waarmee zij direct verbinding maken met hun (pleeg)kind met de L.I.E.F.-methode.

Homme en het noodgeval

Annejan Mieras

Recensie geschreven door Gerdien Rietveld, redactielid BIJ ONS, gezinshuisouder en tekstschrijver.

Homme wordt verrast door het bericht dat Pien, het raarste meisje uit zijn klas, bij hem thuis komt logeren als pleegkind. Zijn moeder denkt iets goeds te doen, door Pien als noodgeval te redden. Ze praat er zo positief mogelijk over, maar Homme ziet het als een zware domper. Hij vindt Pien onhandig en raar. Hij moet zelfs zijn slaapkamer aan haar geven! Luisteren Homme gaat te rade bij zijn vriend Kees. Kees is fietsenmaker, sponsort Homme met afgedankte fietsonderdelen om mee te knutselen en luistert tussen zijn werkzaamheden door naar de verhalen van Homme. Kees heeft een karakteristieke manier van doen, maar weet Homme toch te bereiken. Hij spoort Homme aan om te onderzoeken wie Pien nou eigenlijk echt is. Levensecht Een levensecht boek, geschreven vanuit het perspectief van Homme. De humoristische illustraties en luisterrijke gedichtjes, maken het boek tot een pareltje. De liefde voor taal is te proeven. Het boek is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar.

Hulp bij trauma in de kindertijd Ramón Lindauer

Recensie geschreven door Flip Woltering, redactielid BIJ ONS, gepensioneerd pleegzorgwerker en (pleeg)grootvader

In dit uit de praktijk gevoed boekje wordt helder uitgelegd hoe langdurige stress en traumatische ervaringen doorwerken in het leven en gedrag van kinderen en jongeren. Veel kinderen in de jeugdzorg, en ook in de pleegzorg, hebben te maken gehad met negatieve ervaringen als misbruik, mishandeling en verlies in de vroege jeugd. De auteur, die verbonden is aan twee jeugdzorginstellingen, maakt duidelijk wat voor gevolgen trauma’s kunnen hebben. Hij legt uit hoe je het kind kunt helpen hiermee om te gaan, emoties te reguleren en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Ook laat hij zien hoeveel het van opvoeders kan vragen om zich steeds weer te realiseren hoe ver, diep en lang gebeurtenissen doorwerken in gedrag, soms jaren later en jarenlang. Het is zo logisch dat opvoeders daar zelf ook steun bij nodig hebben. Het is een boek vol goede ideeën, waarover opvoeders met docenten en begeleiders in de jeugdzorg, maar ook op de sportclub, in gesprek kunnen gaan. Ik vind het een aanrader voor iedereen die met kinderen met een onveilige geschiedenis te maken heeft en die weet hoeveel energie dat vraagt.