BIJ ONS is terug!

Welkom bij de vernieuwde BIJ ONS. Het tijdschrift verschijnt voortaan in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen. Zoals je gewend bent, biedt BIJ ONS ondersteuning en deskundigheidsbevordering aan mensen die een thuis bieden aan kinderen die (tijdelijk) niet bij hun eigen ouders kunnen opgroeien. Dit doet de NVP ook en daarom werken we voortaan samen aan een online magazine dat twee keer per jaar verschijnt. NVP-directeur Peter van der Loo: "We zijn blij dat we met fijne vrijwilligers BIJ ONS een doorstart hebben kunnen geven, ik kijk uit naar vele mooie magazines in de toekomst."

In de magazines vind je ervaringen van pleeggezinnen en gezinshuizen, geven we tips en informatie en delen we kennis, inspiratie en onderzoeken over pleegzorg. Zo helpen we pleeggezinnen en gezinshuizen om kinderen die niet thuis kunnen wonen het beste te bieden.

Creativiteit en veerkracht Natuurlijk heeft het coronavirus invloed gehad op de totstandkoming van dit nummer. Zoals de meeste mensen vergaderden wij, als redactie, via het beeldscherm. Gelukkig kwamen de ideeën ook online als vanzelf bovendrijven. Inhoudelijk speelt het virus ook een rol. Zo waren we benieuwd naar de gevolgen van sociale afstand op pleeggezinnen. Het coronavirus vraagt grote creativiteit en veerkracht.

We bezochten het symposium Pleegzorg en Gezinshuis en de landelijke pleeggrootouderdag online. Verder vertelt promovenda Kartica van der Zon in dit nummer over pleegrechten voor kinderen, die nog steeds niet vanzelfsprekend zijn. Ook zochten we uit hoe het zit met de nazorg aan pleeggezinnen na een afgebroken plaatsing. De vertrouwde en veelgelezen rubriek van advocaat Mariska Kramer sluit daar mooi op aan. Deze keer schrijft ze over de rol van voormalige pleegouders in het leven van een pleegkind.

Gezinshuismoeder Gerdien schreef een grappige column over een ongewenste vorm van ‘pleegzorg’. En wie nog meer wil lezen over pleegzorg, vindt in dit nummer tal van boekrecensies en leestips. Een daarvan is ‘Dit huis is een thuis’, een boek met een BIJ ONS-sausje, omdat twee BIJ ONS-redacteuren eraan hebben meegewerkt. Jongeren vertellen hoe het is om op te groeien in een multicultureel adoptie- of pleeggezin.

Verder krijg je in dit nummer een indrukwekkend voorproefje van de novelle ‘Alles stroomt’, waarin de bijna dertienjarige Nicu voor het eerst met zijn pleegmoeder op vakantie gaat.

Enthousiaste redactieleden Zoals altijd wordt BIJ ONS gemaakt door een groep enthousiaste mensen die zelf betrokken zijn bij pleegzorg of gezinshuizen. Ze zorgen voor een pleegkind, zijn opgegroeid in een pleeggezin, werken in pleegzorg of doen er onderzoek naar. Wil jij als vrijwilliger meewerken aan het tijdschrift, bijvoorbeeld als redactielid of fotograaf? Of wil je een bijdrage leveren met het schrijven van blogs of het delen van pleegzorgtips? Klik op button hieronder en laat het ons weten! Je kunt ons ook mailen via bijons@denvp.nl.

Door Lindy Popma, hoofdredacteur van BIJ ONS. Fotografie: Stephan van Berkel