Bij Gerdien

Waar is die jacka?


“Uhm, nog even over die nieuwe jas van je. Die moest gewassen worden, toch? Waar ligt die?” Puberlief blijft onverstoorbaar naar het schermpje van zijn telefoon staren. “Hey swa!” Ik grijns inwendig om de vergelijking met een buitenlandse toerist die jou beter verstaat als je hem in zijn eigen taal aanspreekt. “Het is tijd om je jacka te wassen!” Met mijn zeer bescheiden kennis der Nederlandse straattaal heb ik al zijn aandacht weten te vangen. Hij fronst zijn wenkbrauwen en denkt na. “Nee,” reageert hij verschrikt, “die ligt nog bij de skatebaan!”

Ik zucht vermoeid. Voor de zoveelste keer vandaag anticipeer ik op mijn lieftallige kinderen. “Je bedoelt de skatebaan van tien kilometer verderop?” Hij knikt bedremmeld, maar ik wals er bars overheen: “Doe je jas aan. Ik bedoel een trui en stap in de auto.” Grimmig bedenk ik dat hij zelf een nieuwe jas gaat kopen als dat ding er niet meer ligt. En een kilometervergoeding lijkt me ook zeer terecht. Ik geef gas en deel mijn eerste grimmigheid mee. Grif geeft hij toe dat het zijn eigen schuld is en zelf een nieuwe jas zal betalen. Ik voel een scheurtje in mijn grimmigheid waardoor iets van genade mijn lijf in sijpelt. Ik laat het niet merken, want opvoeden is ook grenzen aangeven. Even kijk ik naar rechts. Op de bijrijdersstoel lijkt er eentje te wensen dat hij een verrekijker bij zich heeft. Zijn hoofd hangt al boven het dashboardkastje als we de straat inrijden.

"Zijn verantwoordelijkheid was samen met de jas uitgedaan. Logisch toch?"

“Ja! Hij ligt er nog!” Ik slaak een zucht van verlichting, terwijl hij roepend richting de jas spurt. “Sorry, echt sorry! Ik zal de volgende keer beter opletten.” De binnensijpelende genade neemt toe. Hij kan er tenslotte zelf ook niets aan doen met zo’n puberbrein. Zijn verantwoordelijkheid was samen met de jas uitgedaan. Logisch toch?

Tekstschrijver Gerdien Rietveld is moeder van Jack (11) en Joy (1) en stiefmoeder van vier zoons. Samen met haar man runt ze een gezinshuis waar Eunice (15), Angelique (13) en Jos (10) wonen*. *De namen van de gezinshuiskinderen zijn gefingeerd.

Fotografie: Stephan van Berkel

Pleegzorgspel En nu jij