Lees-, kijk- en luistertips
Ben je op zoek naar een leerzaam, inspirerend, informatief of leuk boek over pleegzorg of gezinshuizen of naar een film of podcast? We hebben weer een hoop tips voor je! Heb je een suggestie voor een boek, podcast, film of iets anders dat we niet mogen missen? Laat het weten door een mailtje te sturen naar bijons@denvp.nl!
Pleegzorgboekenclub
De NVP en pleegzorg.nl hebben een pleegzorgboekenclub! Vraag een boek over pleegzorg aan, lees het boek en bespreek het met andere pleegouders in de community op pleegzorg.nl. Daar kun je ook zelf je pleegzorg-boekentips delen en zien welke boeken andere pleegouders aanraden. Lees en praat je ook mee?
Hoe werkt het? Vraag bij de NVP het boek van jouw keuze aan, dat is helemaal gratis. De voorraad is beperkt, dus op=op. Lees het boek, maak aantekeningen over dingen die je raken, dingen die je later zou willen delen, of vragen die het oproept. Ga daarna naar de pleegzorgboekenclub op pleegzorg.nl en ga naar het gesprek over jouw boek. Deel met andere pleegouders wat jij van het boek vond of reageer op wat andere pleegouders schreven over het boek. Staat jouw boek er niet tussen? Start dan zelf het gesprek over het boek dat je gelezen hebt en andere pleegouders aanraadt. Heb je het boek uit en ben je uitgepraat over het boek? Stuur het terug naar de NVP, dan kunnen wij het weer naar een andere pleegouder sturen. Je mag het boek ook doorgeven aan een andere pleegouder zodat hij of zij ook mee kan doen met de boekenclub!
Wil je meer weten of een boek aanvragen? Neem een kijkje in de boekenclub!
Uitdagingen in de pleegzorg, op weg naar meer begrip en een gezondere praktijk
Auteur: Paul Vedder
Een praktisch boek waarin de rol van begeleiders, pleegouders, ouders en beleidsmedewerkers wordt beschreven aan de hand van waargebeurde verhalen. Het bevat een wetenschappelijke onderbouwing van hoe pleegzorg is ontwikkeld en welke uitdagingen pleegzorg geeft. Het boek is een ondersteuning voor iedereen die met pleegzorg te maken heeft. Het beoordelen van competenties van ouders, uithuisplaatsing, terugplaatsing en het omgaan met culturele diversiteit worden besproken a.d.h.v. meer of minder beruchte verhalen uit de jeugdhulpverlening. Bijvoorbeeld de moord op peuter Savanna (september 2004): welke aanpak denk jij dat goed zou zijn geweest als het gaat over de hulpverlening die al geruime tijd betrokken was bij Savanna? Je wordt uitgedaagd om je eigen rol kritisch onder de loep te nemen en na te denken over verbeteringen in pleegzorg. Ik denk dat het ook heel geschikt is, juist daardoor, voor teams en opleidingen. Ondanks alle bezuinigingen roept dit boek op om de tijd te nemen voor het maken van zorgvuldige afwegingen, onderlinge samenwerking te bevorderen en daarmee de hulp in pleegzorg zo goed mogelijk in te richten.
De schrijver, Prof. dr. Paul Vedder, is emeritus hoogleraar jeugdhulpverlening en gedragsproblemen bij jongeren bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden.
Door Flip
Bella Boe
Auteur: Sandra Rosenhart
Dit leuke voorleesboekje met vrolijke plaatjes gaat over Bella Boe, een koe die geen boe wil zeggen. Het boekje is geschikt voor jonge kinderen en legt op een speelse manier uit hoe het leven van een pleegkind eruitziet, zodat kinderen dit beter kunnen begrijpen. Het geeft ook uitleg aan (pleeg)ouders over trauma en hechtingsproblematiek en bevat ideeën voor activiteiten om samen met je (pleeg)kind te doen, die je kind kunnen helpen hiermee om te gaan.
Toen Bella vijf weken oud was, is ze uit huis geplaatst en is ze in een pleeggezin gaan wonen. Op de boerderij waar ze terechtkomt wonen veel andere dieren, zoals varkens, kippen en schapen. Zij maken zoveel leukere geluiden. Tot haar verdriet kan Bella deze geluiden zelf nooit zo mooi maken als de andere dieren. Op een dag vindt Bella dat het tijd wordt iets te doen en gaat ze op avontuur.
De schrijfster is naast pleegmoeder ook remedial teacher op een basisschool, waar zij kinderen begeleidt met leer- en gedragsproblemen. Daarnaast heeft zij een eigen praktijk waar ze kinderen en volwassenen helpt om te gaan met trauma en hechtingsproblematiek.
Door Chretienne
Tem je draak
Training voor hulpverleners die werken met chronisch getraumatiseerde kinderen
Dit handboek is een handleiding voor professionals bij de groepstraining ‘Tem je Draak’, die wordt gegeven aan chronisch getraumatiseerde pleegkinderen van zeven tot twaalf jaar, die nog niet kunnen en/of willen praten over hun traumatische ervaringen.
In het boek wordt stap voor stap ingegaan op de voorbereiding van de training, de inhoud van de acht bijeenkomsten en het afsluitend individueel drakengesprekje met de kinderen. Elke bijeenkomst wordt in een apart hoofdstuk behandeld en ieder hoofdstuk bevat dezelfde onderdelen, zoals het benodigde materiaal, een programma, een korte inleiding op de programmaonderdelen en oefeningen voor de kinderen. Daarnaast bevat het boek diverse bijlagen, zoals aanvullende opdrachten en spelideeën, leuke plaatjes voor de kinderen en formats voor de professional, zoals formats voor het maken van een dossieranalyse en rapportages.
Het gebruik van dit handboek helpt om de training goed voor te bereiden en de bijeenkomsten gestructureerd te laten verlopen. De inhoud is geschikt ter voorbereiding en geeft zowel theoretische als praktische informatie over trauma en de opzet van de training.
De training en het boek zijn ontwikkeld om tegemoet te komen aan de wens van (pleeg)ouders die de cursus ‘Zorgen voor getraumatiseerde kinderen’ hebben gevolgd en graag een aanbod voor de kinderen zouden zien. De training is ontwikkeld door professionals die werkzaam zijn bij Levvel, een academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie en de academische afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het Amsterdam UMC/locatie AMC.
Door Chretienne
Beperkt volmaakt
Auteur: Jolanda Doornbos
Een bijzonder boek waarin de schrijfster het leven van Ann van Wijck beschrijft, een meisje dat in het dorpse milieu van een kleine christelijke stad opgroeit bij haar verstandelijk beperkte ouders. Een verhaal over misverstanden, vooroordelen, verkeerd begrijpen van wat er gebeurt en het niet (willen) zien dat Ann eigenlijk zeer getalenteerd is. ‘Het is er één van Van Wijck, je weet wel...’ is een veelgehoorde uitspraak die haar naar beneden drukt. Maar Ann leert zichzelf lezen, heeft een absoluut gehoor voor muziek en is heel creatief. Helaas loopt ze regelmatig vast, doordat ze niet gezien en geloofd wordt. Toch doet Ann uiteindelijk mavo/havo, ondanks het advies van de basisschool, omdat de Cito-punten veel hoger waren. Dan zijn haar ouders er ineens wel. Ze moet en zal naar de hogere school want hoge punten halen is goed en belangrijk. Ook getuige haar tien behaalde zwemdiploma’s, maar ze mocht niet op wedstrijdzwemmen want dat was tijdverspilling. Bovendien, na zwemles kon je douchen dus dat spaart geld. Hoewel het leven haar dreigt te overweldigen vindt ze rust in haar geloof.
De schrijfster die haar eigen levensverhaal in dit boek verwerkte, is afgestudeerd aan de kunstacademie en 1e graad docent en ontwerpster. Jolanda is getrouwd en heeft twee kinderen. Belangrijk is dat dit boek, dat deels speelt in behoudend protestantse kring, ook heel wezenlijk is voor andere (pleeg)kinderen met beperkte ouders.
Door Flip
The life trail
Serie op Videoland
In de Videoland realityserie The Life Trail gaan acht jongeren met een persoonlijk verhaal de confrontatie met zichzelf aan in Zwitserland samen met acteurs Nasrdin Dchar en Walid Benmbarek. Ze worden daarbij gecoacht door Erik Wegewijs, ex-Special Forces van het Korps Commandotroepen en bekend als de keiharde drill master van Special Forces Vips.
De jongens en meiden van begin 20 hebben in hun leven te maken (gehad) met o.a. jeugdzorg, scheiding, verlies, angst, depressie, drank- en drugsgebruik, gokken, dakloosheid. En dat zie je vanzelfsprekend terug in hun houding en gedrag. Dat weten ze zelf ook. Daarom hebben ze zichzelf opgegeven. Ze weten dat er iets moet veranderen om verder te komen in hun leven en willen daarin een stap zetten. Trekkend door de bergen van hut naar hut worden ze tijdens verschillende uitdagingen, zoals uit een skilift bungeejumpen, geconfronteerd met hun grenzen en het verleggen ervan. Zoals te verwachten gaat dat niet zonder slag of stoot.
Wat mooi is aan de serie is dat Nasrdin en Walid, bekend van films en series die populair zijn bij deze generatie, onderdeel zijn van de groep. Sterker nog, ze stellen zich net zo kwetsbaar op en worden zelf ook geconfronteerd met hun eigen angsten. Daardoor zijn ze in staat om echt contact te maken. Een oprechte serie die met respect gemaakt is. Hij laat zien dat jongeren in lastige situaties wel vooruit willen, maar vaak niet weten hoe ze zichzelf in de weg zitten.
Door Silvia
Klassieker: Good Will Hunting
Film op Netflix
Het voordeel van al die streamingsdiensten is dat er veel parels van klassiekers beschikbaar zijn. Daarin komen vaak ook thema’s als adoptie, pleegzorg en volwassen worden aan bod. Good Will Hunting is er een van. Will Hunting, gespeeld door Matt Damon, heeft een baantje als schoonmaker op het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Als hij tussen de bedrijven door een meer dan uitdagend wiskundevraagstuk oplost, neemt de professor in kwestie hem onder zijn hoede. Will blijkt hoogbegaafd. Hij is echter opgegroeid in pleeggezinnen, heeft geen opleiding gehad en blijkt zichzelf én de professor niet zo serieus te nemen.
De professor schakelt de hulp in van een oude studievriend en psycholoog, meesterlijk vertolkt door Robin Williams. Die weet stukje bij beetje de muren om Will heen af te breken, niet in de laatste plaats door ook zijn eigen kwetsbaarheid te tonen. Terwijl hij en de professor van mening verschillen over wat Will echt verder zal helpen, een baan of een basis, leert Will langzaamaan zijn eigenwaarde te zien. En dan is de vraag: gaat hij voor de baan of de liefde.
Door Silvia
In het belang van het kind
Een film van Ronald Voort
In het belang van het kind is een documentaire waarin het acteren van jeugdzorg aan de kaak wordt gesteld en dan met name bij een ondertoezichtstelling (OTS) en gedwongen uithuisplaatsing aan de hand van één casus. Twee ouders belandden in 2012 in een lelijke scheiding. Dat leidde tot OTS van het gezin. In de periode dat de documentaire wordt opgenomen, heeft moeder Ilona haar jongste zoon en dochter al ruim drie jaar niet gezien en is ze net geconfronteerd met de gedwongen uithuisplaatsing van haar oudste dochter (feb. 2020). Zij is op dat moment 17 jaar.
Aan het woord komen moeder en betrokkenen uit de privé- en professionele sfeer, zoals oud-sociaal pedagoog/gedragswetenschappelijk en juridisch adviseur Harry Berndsen en een kindercoach. Gefragmenteerd hoor je hun verhaal en transcripten van gesprekken met jeugdzorg. Uiteindelijk komt ook dochter Myrthe zelf aan het woord. Haar betoog aan het einde spreekt voor zich. Duidelijk wordt dat er sprake is van ernstig tekortschieten aan de kant van jeugdzorg. Jammer is echter dat niet geheel duidelijk wordt wat precies de aanleiding is geweest voor de OTS en de reden dat Ilona haar kinderen niet meer mocht zien. Zowel vader als het Leger des Heils hebben (op eigen aangeven) niet meegewerkt, waardoor er toch een eenzijdig beeld ontstaat, dat niet op alle vragen die bij de kijker zullen leven, antwoord geeft.
Door Silvia
Het kleurenmonster: de emotiedokter
Auteur: Anna Llenas
Het kleurenmonster is een boekje dat in 2019 veel verkocht is. Het gaat over een monstertje dat veel emoties heeft en een meisje dat hem helpt hier woorden aan te geven. Het is een mooi boekje om kinderen te helpen de basisemoties te begrijpen.
Het kleurenmonster is nu een dokter die helpt bij het verwerken van emoties, vooral bij die emoties die zo groot zijn geworden dat je ze niet meer zo makkelijk de baas bent. Dit boek gaat verder dan begrijpen. Het is een opvolger van het eerste boek en met dit boek ga je op onderzoek uit waar de emoties vandaan komen en beter nog wat er helpt om met deze emoties om te gaan. Midden in het boek zit een mooie grote uitklapbladzijde waarop allerlei manieren staan die een kind helpen zijn emoties te reguleren; zoals een boek lezen, muziek luisteren of bellenblazen.
Het is een boek dat bij elk pleeggezin of gezinshuis in de kast zou moeten staan. Als behandelaar gebruik ik het boek regelmatig bij kinderen om samen te lezen. Het is een leuk boek, met aansprekende tekeningen die heel helpend kunnen zijn om het kind te leren benoemen, begrijpen en omgaan met zijn of haar emoties.
Door Karin
➡️ ‘Het kleurenmonster: de emotiedokter' kun je hier bestellen
De onverbrekelijke band
Auteur: Annelies Onderwater
De onverbrekelijke band is een boek dat een inleiding geeft in de contextuele theorie, met Ivan Boszormenyi-Nagy als grondlegger. In het eerste deel van het boek wordt veel theorie uitgelegd, waarna ook praktijkvoorbeelden volgen om de theorie te verhelderen. Het boek is bedoeld voor zowel therapeuten als niet-therapeuten die meer willen weten over de verbondenheid tussen ouder en kind en thema’s als seksueel misbruik, rouw, adoptie, scheiding en familiebreuken. Echter is het misschien voor mensen die niet in de hulpverlening werken een boek dat moeilijk te lezen en te begrijpen is. Met name voor hulpverleners is het een mooi en verdiepend boek om de theorie weer terug te halen of juist goed te leren begrijpen. Kortom een mooie theoretische inleiding die voor studenten en (beginnend) professionals als uitgangspunt gebruikt zou moeten worden.
Door Karin