Lees-, kijk- en luistertips
Ben je op zoek naar een leerzaam, inspirerend, informatief of leuk boek over pleegzorg of gezinshuizen of naar een film of podcast? We hebben weer een hoop tips voor je! Heb je een suggestie voor een boek, podcast, film of iets anders dat we niet mogen missen? Laat het weten door een mailtje te sturen naar bijons@denvp.nl!
Pleegzorgboekenclub
De NVP en pleegzorg.nl hebben een pleegzorgboekenclub! Vraag een boek over pleegzorg aan, lees het boek en bespreek het met andere pleegouders in de community op pleegzorg.nl. Daar kun je ook zelf je pleegzorg-boekentips delen en zien welke boeken andere pleegouders aanraden. Lees en praat je ook mee?
Hoe werkt het? Vraag bij de NVP het boek van jouw keuze aan, dat is helemaal gratis. De voorraad is beperkt, dus op=op. Lees het boek, maak aantekeningen over dingen die je raken, dingen die je later zou willen delen, of vragen die het oproept. Ga daarna naar de pleegzorgboekenclub op pleegzorg.nl en ga naar het gesprek over jouw boek. Deel met andere pleegouders wat jij van het boek vond of reageer op wat andere pleegouders schreven over het boek. Staat jouw boek er niet tussen? Start dan zelf het gesprek over het boek dat je gelezen hebt en andere pleegouders aanraadt. Heb je het boek uit en ben je uitgepraat over het boek? Stuur het terug naar de NVP, dan kunnen wij het weer naar een andere pleegouder sturen. Je mag het boek ook doorgeven aan een andere pleegouder zodat hij of zij ook mee kan doen met de boekenclub!
Wil je meer weten of een boek aanvragen? Neem een kijkje in de boekenclub!
Wegwerpkind
Auteurs: Rowena Verstraeten met Jacodine van de Velde
Dit autobiografische boek gaat over Marleen (alias van Rowena), die woont in een pleeggezin. Ze is 10 jaar als ze start met een dagboekje. Haar pleegouders scheiden en vanaf die tijd gaat het bergafwaarts. Marleen wordt steeds vaker lichamelijk en psychisch mishandeld. Haar pleegmoeder gaat meer drinken. Haar broer en zus gaan bij hun pleegvader wonen en zij blijft achter. Rowena wil met haar boek een boodschap doorgeven aan andere kinderen/mensen die het moeilijk hebben: ondanks slechte ervaringen is het mogelijk weer gelukkig te worden.
Vóór het lezen had ik moeite met de titel. Waarom zo’n dramatische naam? Tijdens het lezen merkte ik de omslag al snel: wat moet Marleen/Rowena veel hebben meegemaakt. De slopende mishandeling, fysiek en psychisch door haar pleegmoeder, die ze beschouwt als haar eigen moeder. Niemand heeft ingegrepen en niemand heeft haar echt gezien: de eigen familie, de hulpverleners, de school. Ze was een wegwerpkind dat er niet toe deed.
De mishandelingen en gebeurtenissen tussen haar tiende en veertiende levensjaar zijn ingebed in beschrijvingen van gebeurtenissen in haar huidige leven: gelukkig getrouwd met een kind en haar werk als ervaringsdeskundige.
De dagboekfragmenten zijn authentieke fragmenten. Ze laten zien hoe Marleen behoorlijk vrij en gelukkig haar leven leidt, het beschrijft haar situatie als pleegkind en haar worsteling met de eigen familie. Heel herkenbaar is het voorbeeld dat ze een stamboom moet maken van haar familie. Langzaamaan worden de fragmenten anders van toon: enerzijds is het de leeftijd, ze wordt meer puber in haar schrijven. Maar ook de mishandeling begint, eerst met een klap en dat groeit uit tot mishandeling waarbij Marleen steeds meer overtuigd raakt van de woorden die haar worden toegesnauwd: ze was een rotkind, waardeloos, ‘om van te kotsen’. Al lezend vroeg ik me af of de personen die voorkomen in het boek niet een en dezelfde persoon zijn met verschillende emoties: het blije kind, de verontwaardigde partner en de kwetsbare schrijfster zelf. Deze mix van emoties moet wel in Rowena zelf zitten, dacht ik.
Het boek is een echte ‘pageturner: je wilt lezen hoe het afloopt en hoe het nu met haar gaat. Met tranen in mijn ogen las ik over de troost die haar partner geeft, maar ook over de rouw die losbarst als Marleen die enigszins kan toelaten. Ze schrijft over vergevingsgezindheid en loyaliteit naar haar pleegmoeder en naar de hulpverleners, die ze als ervaringsdeskundige nu van de andere kant leert kennen. Een verhaal dat je aan het denken zet en hoop geeft als pleegouder. Ondanks alle slechte verhalen en ervaringen kan een kind doorgroeien naar een gelukkig mens in een gelukkige relatie. Het verhaal leert ons ook dat we beter moeten kijken en luisteren naar de signalen van kinderen. Geen enkel kind mag zich voelen als een wegwerpkind.
Door Maud Verhoofstad
Mijn huis is jouw huis
Auteur: Yvonne Jagtenberg
De moeder van Pats woont in een huisje bij de brug. Alleen, tot ze een leuke man met twee oren én twee kinderen verwelkomt met de zin: ‘Mijn huis is jouw huis’. De moeder van Pats is zeer gastvrij. Spin Sebastiaan, tante Kee en haar katten, Berend Botje, een bereleuke oom van ver mét vriend, de zus van een nicht haar kind, de pleegzoon van de bakker, de dochter van de koningin en nog veel meer mensen mogen bij haar wonen. Hoe groter de familie wordt, hoe groter het huisje bij de brug wordt uitgebouwd door de vader van Pats. Tot een protesterende meneer van de gemeente vertelt dat het gebouw geen huis meer is, maar meer lijkt op een héél groot hart. Op de laatste bladzijde bekent Pats dat het niet altijd makkelijk is om een moeder met een groot hart te hebben. Toch blijkt dat huisje bij de brug een droomhuis te zijn. Een prachtig geïllustreerd prentenboek met een humoristisch en herkenbaar verhaal voor pleeggezinnen en gezinshuizen.
Door Gerdien Rietveld
Anders maar ook gewoon
Een podcast van Sietske en Charlotte
Deze podcast wordt uitgevoerd door twee pleegmoeders: Sietske en Charlotte. Charlotte is naast pleegmoeder ook adoptiemoeder. Hun podcast geeft een inkijkje in hun leven als pleeg- en adoptiemoeder en daardoor is het een heel toegankelijke podcast. Ze delen hun eigen ervaringen, maar nemen ook ervaringen van andere pleegouders mee. Het maakt het daarom een heel fijne en nuttige podcast als je wat wilt weten over bepaalde thema's binnen pleegzorg en adoptie, zoals hechting, omgaan met feestdagen en tijd voor jezelf.
Wat mij vooral opviel is de warmte waarmee ze over pleegzorg en adoptie praten. Dat naast de heftigheid het ook heel fijn is om jongeren op te vangen in hun eigen huis.
Door Jorien Kruijswijk Jansen
Hoop een thuis geven | Het dagelijkse en professionele leven in en rond gezinshuizen
Onder redactie van: Dorien Graas, Geke Klapwijk & Marianne Welmers van de Poll
Het is een handreiking voortkomend uit een project waarbij het lectoraat Residentiële jeugdzorg van de Hogescholen Leiden en Windesheim in Zwolle, samen met andere organisaties en hogescholen praktijkonderzoek hebben uitgevoerd binnen gezinshuizen. Hiervoor zijn gezinshuisouders, kinderen en hulpverleners geïnterviewd om meer zicht te krijgen op het leefklimaat binnen gezinshuizen.
In het boek is goed te lezen welk ‘werk’ gezinshuisouders doen, wat de voorwaarden en eisen zijn, maar ook welke kinderen in gezinshuizen komen wonen. Ze gaan in op het karakter van 24x7 hulpverlening, gecombineerd met de mens achter de professional. Er is een hoofdstuk waarin de complexiteit van samenwerkingspartijen beschreven wordt, maar ook aan de biologische kinderen van gezinshuisouders is gedacht. Met een theoretische achtergrond wordt een ieder die betrokken is bij een gezinshuis ook aangezet tot reflectie.
De handreiking doet zijn naam eer aan, het is een mooie samenvatting van alles wat het runnen van een gezinshuis behelst, zowel in een gezinshuis zelf als de schil eromheen. Het zou verplichte literatuur moeten zijn voor zowel beginnende gezinshuisouders als ook alle hulpverleners die eromheen betrokken zijn zoals (gezins)voogden, gedragswetenschappers, ambulant hulpverleners of therapeuten.
Door Karin Zanin
Het ‘Dag mijn allerliefste’ jouw boek - omdat jij in een pleeggezin woont
Auteur: Nynke Rikkers
Nynke Rikkers is pleegzorgbegeleider en rouw- en verliescoach. Zij heeft boekjes ontworpen waarin kinderen in een pleeggezin of gezinshuis hun gedachten, gevoelens en herinneringen kunnen vastleggen. Er worden dingen uitgelegd, er is ruimte om dingen op te schrijven, te tekenen of foto’s in te plakken. Het doel van Nienke is om opvoeders en kinderen de ruimte te geven om met elkaar te praten over de leuke en niet leuke dingen die een uithuisplaatsing met zich meebrengt. Haar boodschap is: Onthoud altijd dat je niet alleen bent, er zijn mensen om je heen die om je geven en er voor je willen zijn. Jouw verhaal is belangrijk!
Het is een mooi boekje waarbij samengewerkt kan worden met het kind, zowel door de pleegouders of opvoeders, maar ook door bijvoorbeeld een pleegzorgbegeleider. Er staat voorbeeldvragen in en het bevat psycho-educatie over levend verlies. Voor sommige kinderen zijn de termen misschien wat moeilijk, maar de volwassene kan dit dan weer in eigen woorden uitleggen. Het is een mooi hulpmiddel om onderwerpen ter sprake te brengen die vaak moeilijk zijn voor zowel een kind als de opvoeder.
Door Karin Zanin
➡️ 'Het 'Dag mijn allerliefste' jouw boek' kun je hier bestellen
Het verhaal van Kyra
Auteur: Jouckje van Ieperen
Dit verhaal gaat over Kyra, een meisje dat in een pleeggezin woont. Ze vertelt over haar buikmama Mya, die op bezoek komt. Mama Mya komt uit Afrika, haar pleegmama Mette niet. Na het bezoek gaat ze samen met mama Mette naar de speeltuin. Daar ontmoet ze een meisje, dat aan Kyra vraagt waarom ze bruin is. Ze vertelt dat ze dezelfde kleur heeft als mama Mya, maar dat ze bij mama Mette woont omdat haar buikmama niet voor haar kon zorgen. Dan heeft Kyra er weer een vriendinnetje bij.
Het is een leuk voorleesboekje voor jonge kinderen, met mooie plaatjes. Op speelse en eenvoudige wijze wordt uitgelegd hoe Kyra het bezoek van haar moeder ervaart en hoe ze in het gezin van haar pleegmoeder Mette is terechtgekomen. Hoewel het boek als ondertitel heeft Als pleegkind opgroeien in twee culturen wordt hier in het verhaal niet op ingegaan. Dat is jammer. Slechts het verschil in huidskleur wordt benoemd.
Jouckje van Ieperen heeft zelf ook (pleeg)kinderen, is veel thuis bij de kinderen en werkt daarnaast als oproepkracht in het speciaal basisonderwijs. De plaatjes zijn getekend door Rebecca Eckhardt.
Door Chretienne Peters
De zichtbare vrouw
Auteur: Lily Monori van Dijken
Lily Monori van Dijken heeft een nieuw boek geschreven. Nadat zij in 2021 over haar jeugd schreef in ‘Het verborgen meisje’, schrijft ze in ‘De zichtbare vrouw’ over haar volwassen leven en hoe ze steeds meer zichtbaar durft te worden. Ze probeert haar jeugd bij haar moeder en later bij haar pleegouders achter zich te laten, of beter gezegd mee te nemen in haar leven zonder dat het teveel invloed heeft.
Het boek is opgedeeld in drie delen: identiteitsvorming, carrière/werk en de liefde. In alle drie de delen laat Lily zien hoe zij heeft geworsteld met deze thema’s, maar ook hoe ze hier voor zichzelf een weg in heeft gevonden. Daarnaast komen er (oud)pleegkinderen aan het woord die ook vertellen over hoe zij in hun leven omgaan met deze thema’s. Hun citaten staan tussen het verhaal van Lily door en geven een breder inzicht in de thema’s en de uitwerking daarvan op (oud)pleegkinderen.
Alles bij elkaar geeft het een heel goed beeld van hoe een jeugd, die start met verwaarlozing, effect blijft hebben op het volwassen leven. Een ‘must read’ voor iedereen die met pleegkinderen werkt, om inzicht te krijgen in deze thema’s.
Door Jorien Kruijswijk Jansen
Hartenkind
Auteur: Lyona Rose
Een prachtig kinderboek over pleegkind zijn en wat daarbij komt kijken. Pleegkind Daan maakt het allemaal mee en dat is soms best spannend. De gevoelens van Daan, zijn klasgenootjes, vaders en moeders worden heel goed beschreven. De spanning die het hebben van twee vaders en twee moeders geeft bijvoorbeeld. Ook de onzekerheid bij Daan: hoe moet het als pleegmoeder een kindje verwacht, mag hij wel blijven? Gelukkig vertelt zijn pleegmamma dat een baby onder je hart groeit en dat Daan in haar hart gegroeid is en dus gewoon bij hen blijft wonen.
Een mooi boekje, mede door de illustraties van Pauline Luiten. Echt een aanrader!
Door Flip Woltering