Lees-, kijk- en luistertips
Ben je op zoek naar een leerzaam, inspirerend, informatief of leuk boek over pleegzorg of gezinshuizen of naar een film of podcast? We hebben weer een hoop tips voor je! Heb je een suggestie voor een boek, podcast, film of iets anders dat we niet mogen missen? Laat het weten door een mailtje te sturen naar bijons@denvp.nl!
Pleegkind
Auteur: Claire Keegan
Roosje wordt na de zondagmis door haar vader bij wildvreemde mensen achtergelaten. Ze heeft geen idee waarom haar vader, zonder haar spulletjes uit te laden, wegrijdt. In de pleegfamilie gaat het er heel anders aan toe dan bij haar thuis. Ze krijgt daar alle ruimte om over zaken na te denken en ook financieel is het er fijner dan bij haar biologische ouders. Roosje hecht zich aan haar pleegouders, maar voelt ook onzekerheid. Want ze weet dat ze op een gegeven moment weer naar huis moet. En dat moment komt. Pleegkind is toegankelijk geschreven. Je leest het op een lazy zondagmiddag zo uit. Het is geschreven vanuit het perspectief van het meisje. Als volwassen lezer kun je de beslissing van de vader begrijpen, maar de perceptie van Roosje is vanzelfsprekend anders. Ik heb zelf in die positie van het meisje verkeerd. Haar zienswijze raakt me. Als kind kun je nog niet inschatten wat er aan de hand is en waarom je in de steek gelaten wordt. Maar vooral de onzekerheid, het niet weten wanneer er aan de nieuwe – in haar geval prettige – situatie een eind komt, is voor veel pleegkinderen herkenbaar. Ondanks dat het geen feelgood thema betreft, is het geen zwaar boek. Wil je meer diepgang over dit onderwerp, dan zou ik het boek niet oppakken. Het is wel een aanrader als je een paar uurtjes leesplezier wil ervaren.
Door Lily Monori van Dijken
Achter mijn rug hobbelt haar stemmetje mee De mooiste haiku's over kinderen
Auteur: Luc Barbé
Haiku is een poëzievorm die zijn oorsprong vindt in Japan. Het zijn mooie observaties van herkenbare ervaringen met kinderen.
Achter mijn rug hobbelt haar stemmetje mee.
Haar grote ogen blijven haar kleine voetjes, altijd ver vooruit.
Dierentuin een kind wijst verrukt naar een musje
Zomaar drie haiku’s uit meer dan 300 haiku's van 155 binnen- en buitenlandse auteurs in De mooiste haiku’s over kinderen, samengebracht door Luc Barbé. Mooi dat de winst van de verkoop naar de Vlaamse Vereniging voor Pleegzorg en de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen gaat.
Door Flip Woltering
➡️ 'Achter mijn rug hobbelt haar stemmetje mee' kun je hier bestellen
De ontdekking van mijn andere geschiedenis Kind uit een verzwegen generatie
Auteur: Nicole Koman
Na haar geboorte woonde Nicole eerst ruim een half jaar in een kindertehuis en daarna bij haar adoptieouders. Ze studeerde ontwikkelingspsychologie en koos voor werken met gezinnen. Eerst in de klinische psychiatrische gezinsbehandeling en nu is ze werkzaam als IMH-generalist (red. Een IMH-generalist is gespecialiseerd in de zorg voor de allerjongsten - van nog niet geboren tot 6 jaar - binnen de context waarin zij opgroeien.)
Nicole heeft haar adoptieouders altijd als haar ouders ervaren. Er waren wel eens dingen die ze niet begreep, maar ze had een heel fijne en veilige jeugd. Tijdens haar studie kwamen er steeds meer vragen. Ze startte de speurtocht naar haar verleden, waardoor allerlei zaken op hun plek vielen. Zo ontdekte ze dat ze als afstandsbaby door verpleging en verzorging niet geknuffeld mocht worden. Ze mocht geen hechting aangaan. En een adoptieplaatsing had een proeftijd van een jaar. Iets wat onbewust ook spanning gaf bij haar ouders en zijzelf.
Nicole is ervan overtuigd dat het belangrijk is om niet te zwijgen over je verleden, maar om juist de muur af te breken en je geschiedenis onder ogen te zien. Ze geeft een goed beeld van een intensieve en verwarrende zoektocht: enerzijds de geborgenheid bij haar adoptieouders en anderzijds het missen van binding met haar oorsprong. Een waardevol boek over het belang van je oorsprong kennen en welke invloed dit heeft op je eigen leven en dat van je kinderen.
Door Flip Woltering
➡️ 'De ontdekking van mijn andere geschiedenis' kun je hier bestellen
Bij elkaar blijven
Auteurs: Yvonne Aartsen, John Goessens & Marieke Klein Entink
Het uitgangspunt van pleegzorg is tijdelijke opvang voor kinderen die niet bij hun biologische ouders kunnen opgroeien. Ondanks die tijdelijkheid verbinden veel leden van het pleeggezin zich onvoorwaardelijk aan het pleegkind. En vaak blijft de verbondenheid, ook als de plaatsing formeel eindigt (vroeger op 18 jaar en nu als een pleegkind 21 jaar wordt). Want, zo stellen de auteurs van ‘Bij elkaar blijven’: “De werkelijkheid van de pleegzorg trekt zich niet veel aan van woorden als ‘formeel’ of ‘officieel’. Die werkelijkheid is veel omvangrijker, rijker, intensiever.” De banden die ontstaan, reiken verder dan de einddatum die door hulpverleners of financiers is bepaald.
De verhalen in het boek getuigen van deze vaak levenslange verbindingen tussen pleegkinderen, (pleeg)ouders en broers en zussen. In interviews en gesprekken komen volwassen pleegkinderen aan het woord, alleen of met hun pleegouder(s), of met hun broer en zus die eigen kind zijn. Ook vertellen pleeggrootouders en moeders van pleegkinderen over hun ervaringen. De auteurs, alle drie werkzaam in de pleegzorg/jeugdzorg, geven inhoudelijk commentaar in de intermezzo’s tussen de hoofdstukken met verhalen. De prachtige fotoportretten zijn gemaakt door Alice Wolfs.
Door de boeiende inhoud en mooie vormgeving is ‘Bij elkaar blijven’ een toegankelijk en lezenswaardig boek voor pleeggezinnen en alle betrokkenen om hen heen. De boodschap is positief: je kunt familie van elkaar zijn, maar je kunt ook familie van elkaar worden én blijven.
Door Femmie Juffer
Vaderland - het eerlijke verhaal van een adoptievader
Auteur: Rob Marrevee
Ondanks dat het boek Vaderland over een adoptiegezin gaat, is het zeker de moeite waard om als pleegouder te lezen. Rob deelt heel puur en eerlijk situaties en uitdagingen die zich ook in menig pleeggezin voordoen. En dat begint al in het voorwoord als hij schrijft: “… hechten en binden blijft voor hen een leven lang ingewikkeld. Daardoor vinden ze maar moeilijk hun plek.” In het eerste hoofdstuk van het boek neemt hij je mee in het adoptietraject. Later lees je in korte verhalen over onbegrepen emoties, oordeelloze communicatie, positieve en negatieve aandacht, vertrouwen opbouwen en geven, verweven zijn met dagelijkse beslommeringen en normale gezinsperikelen die hun weerslag hebben op het gezin en de relatie tussen Rob en zijn vrouw Karin.
Aan het einde van het boek hebben ook adoptiezonen Abel en Yosef een eigen hoofdstuk. Ze werden geïnterviewd door een schrijver en journalist en doen zo ook hun verhaal. Ook zij zijn erg openhartig en het is bijzonder om de ervaring vanuit hun perspectief te lezen.
Door Silvia Verhoosel
Wij en onze 24O pleegkinderen (documentaire)
Deze documentaire gaat over Grieta en Karel Gootjes, die samen voor maar liefst 240 pleegkinderen hebben gezorgd.
In beeld komen een aantal van hun voormalige pleegkinderen. Eén van hen is Erwin, die hun eerste pleegkind was. Hij heeft veel meegemaakt in zijn jeugd. Hij is erg beschadigd geraakt, wat terug te zien was in zijn gedrag. Toch zien Grieta en Karel dat na vele jaren wat van hun opvoeding is blijven hangen. Erwin is tevreden met zijn leven met zijn vrouw en hond.
Ook maken wij kennis met Dylan. Als jongetje wordt hij uit huis geplaatst omdat zijn ouders niet goed voor hem kunnen zorgen. Soms moest hij met zijn vader mee uit stelen. Hij heeft nu zelf een zoontje van drie jaar, dat helaas ook in een pleeggezin woont.
Het resultaat is een mooi en eerlijk portret van Grieta en Karel, die met liefde en nuchterheid terugkijken op hun leven met deze kinderen. Misschien geven ze wel de belangrijkste boodschap die je kunt krijgen als pleegouder: al zorg je met alle liefde voor een kind, je hebt niet alles in de hand en meer dan je best kun je niet doen.
Door Chretienne Peeters
Beeld uit documentaire 'Wij en onze 240 pleegkinderen'.
Donderdagen
Auteur: Rini van Dam
Doorleven na de zelfdoding van je man en tien jaar later van je dochter lijkt onmogelijk. Rini van Dam heeft dit moeten doen. In dit boek beschrijft ze het proces van verdriet, haar boosheid en angst. Maar ook hoe het haar lukt het leven vorm te geven. Anders, maar wel goed. Ze vertelt de reacties van haar kinderen en pleegkinderen en hoe ze hen heeft kunnen ondersteunen in hun proces.
Rini van Dam is beeldend kunstenaar, dat lees je terug in haar boek. Ze beschrijft steeds flarden van herinneringen. De beelden die zij geeft in het boek, waarbij ook de kleuren en geuren van de natuur en het weer belangrijk zijn, komen los van de woorden. De beelden doen hun werk tijdens en na het lezen: mooie poppetjes van klei - gemaakt door haar kinderen - bij nader inzien met een strop. Of de muziek die je niet meer kunt horen zonder aan de begrafenis te denken.
Het boek is heel toegankelijk om te lezen en kan niet anders dan je raken. Een indrukwekkend verhaal over verdriet en herwonnen kracht.
Meer lezen over Rini? Lees hier het interview met haar.
Door Maud Verhoofstad
Pleegzorgboekenclub
De NVP en pleegzorg.nl hebben onlangs de pleegzorgboekenclub gelanceerd! In de boekenclub kun je een boek over pleegzorg aanvragen en die met andere pleegouders bespreken in de community op pleegzorg.nl. Daar kun je ook zelf je pleegzorg-boekentips delen en zien welke boeken andere pleegouders aanraden. Lees en praat je ook mee?
Hoe werkt het? Vraag bij de NVP het boek van jouw keuze aan, dat is helemaal gratis. De voorraad is beperkt, dus op=op. Lees het boek, maak aantekeningen over dingen die je raken, dingen die je later zou willen delen, of vragen die het oproept. Ga daarna naar de pleegzorgboekenclub op pleegzorg.nl en ga naar het gesprek over jouw boek. Deel met andere pleegouders wat jij van het boek vond of reageer op wat andere pleegouders schreven over het boek. Staat jouw boek er niet tussen? Start dan zelf het gesprek over het boek dat je gelezen hebt en andere pleegouders aanraadt. Heb je het boek uit en ben je uitgepraat over het boek? Stuur het terug naar de NVP, dan kunnen wij het weer naar een andere pleegouder sturen. Je mag het boek ook doorgeven aan een andere pleegouder zodat hij of zij ook mee kan doen met de boekenclub!
Wil je meer weten of een boek aanvragen? Neem een kijkje in de boekenclub!