Leestips
Ben je op zoek naar een leerzaam, inspirerend, informatief of leuk boek over pleegzorg of gezinshuizen? We hebben weer een hoop tips voor je! Heb je een suggestie voor een boek, podcast, film of iets anders dat we niet mogen missen? Laat het weten door een mailtje te sturen naar bijons@denvp.nl!
Beer in Leeuwenpak
Auteur: Nicole Verkerk
‘Beer in leeuwenpak’ vertelt het verhaal van een beer die heel onzeker is over zijn uiterlijk. Jong en oud kunnen zich herkennen in de verschillende thema’s die in het boek voorbij komen: jezelf zijn, (gebrek aan) zelfvertrouwen of het doorbreken van patronen. Het boek en de thema’s passen helemaal in deze tijd van het streven naar een inclusieve samenleving. Voor kinderen met een laag zelfbeeld helpt dit boek om naar zichzelf te kijken. Het laat ook de gevolgen zien van jezelf niet kunnen zijn. Ze leren begrijpen dat anderen zich ook zo kunnen voelen en dat ze niet de enigen zijn.
‘Beer in leeuwenpak’ bevat ook een tekenspel, dat kinderen uitdaagt om op zoek te gaan naar hun creatieve vaardigheden. Het verhaal en tekenspel zijn knap in elkaar gezet, leuk om te lezen en makkelijk te begrijpen.
Door Lily Monori van Dijken
Gehechtheidstherapie
Auteurs: Paula Sterkenburg en Veerle Andries
Het gratis te downloaden boek ‘Gehechtheidstherapie’ geeft praktijkvoorbeelden weer van Integratieve Therapie voor Gehechtheid en Gedrag (ITGG) bij mensen met een visuele en/of verstandelijke beperking. Gehechtheid wordt in deze behandelmethode gezien als 'de sleutel tot' en als basis voor de verdere ontwikkeling.
Een mooi boekje met veel voorbeelden van deze langdurige therapievorm. Het is vooral geschikt voor professionals en ouders van kinderen die deze therapie krijgen.
Het boek ‘Gehechtheidstherapie’ wordt beschikbaar gesteld door Bartiméus. Bartiméus is een organisatie waar mensen met een visuele beperking terecht kunnen voor dagelijkse ondersteuning of behandeling. Maar ook voor diagnostiek en onderwijs. Bartiméus heeft zijn eigen scholen, woonvoorzieningen en allerlei vormen van dagbesteding. Ook doen ze veel onderzoek en adviseren ze door het hele land over de nieuwste inzichten. Op hun website staat ook heel veel informatie over tal van zaken. Goed om ook daar te kijken als je info zoekt over bijvoorbeeld sociale competentietraining bij een visuele beperking.
Door Flip Woltering
Kind geen bezwaar
Auteur: Hanneke Gunsing
‘Kind geen bezwaar’ vind ik een geweldige bundel met aansprekende columns! Hanneke Gunsing (1951) put uit een rijk verleden waarin zij met en zonder haar moeder op allerlei plaatsen en in heel veel pleeggezinnen woonde. Met een scherpe blik en milde pen, weet zij haar lezers te raken en ontroeren. Hanneke schreef in de jaren ‘80 en ‘90 columns in Mobiel, de voorganger van BIJ ONS, onder het pseudoniem J.Udo. Eerlijk gezegd was haar column altijd het eerste wat ik las als Mobiel op de mat viel. Ook waren haar columns regelmatig een inspiratiebron bij pleegoudergesprekken. Ragfijn wordt aangegeven wat vertrouwen, loyaliteit of erbij willen horen doen met een pleegkind.
Persoonlijk vind ik het een aanrader voor pleegouders, pleegzorgwerkers en zeker ook oudere jeugd. Een boek dat behalve missers ook aangeeft dat je kunt leren leven met je geschiedenis.
Door Flip Woltering
Lise
Auteur: Flore (www.floreschrijft.nl)
Lise (8 jaar) gaat graag naar school en speelt vaak lekker buiten met haar vriendinnen. Ze komt ook geregeld even bij de buren om bijvoorbeeld even wat eten te brengen als mama iets extra's gekookt heeft. Van de buurvrouw krijgt Lise vaak een snoepje en de buurman vindt het gezellig als ze even in de schuur komt kijken. Maar dat laatste is iets wat Lise steeds vervelender vindt. Eigenlijk wil ze helemaal niet meer naar de buurman toe. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?
Het lees- en leerboekje is geschreven voor kinderen van 6 tot 10 jaar om te praten over seksueel misbruik en ongewenst gedrag. Het geeft goed de twijfels en vragen weer over wel of niet met iemand praten, over wat niet goed voelt en wie zijn schuld dat is. Een helder verhaal met duidelijke handvatten om bespreekbaar te maken met wat fijn aanraken is en wat niet. Het verhaal is duidelijk geschreven vanuit het christelijk geloof en daardoor vooral geschikt voor kinderen, ouders en leerkrachten die bekend zijn met Bijbelse verhalen.
Door Flip Woltering
Hoe doen andere pleegouders dat?
Auteur: Klaartje de Vletter
In dit leuke, kleurrijke boek worden allerhande tips gegeven voor het dagelijks leven met pleegkinderen. Diverse thema’s passeren de revue, zoals veiligheid, feestjes, dagelijkse uitdagingen, de omgang met familie, hechting en emoties. Verschillende pleegouders komen aan het woord en geven een inkijkje in de vaak creatieve oplossingen die zij voor een situatie hebben bedacht.
Door de vele plaatjes en kleuren ziet het boek er aantrekkelijk uit en nodigt het uit tot lezen. De hoofdstukken zijn ingedeeld op kleur, waardoor het boek goed doorzoekbaar is. Door de korte stukjes en de luchtige manier van schrijven leest het boek gemakkelijk. Bij ieder thema worden tips gegeven van boeken, websites en andere bronnen om meer informatie te vinden.
Kortom, een fijn feelgood boek om tussen het opvoeden door even lekker voor te gaan zitten.
Door Chretienne Peeters
Madelon | De zoektocht naar een gewoon leven
Auteur: Ludo Hekman
Madelon is een beschadigd en getraumatiseerd meisje die dankzij haar sterke persoonlijkheid blijft vechten voor een normaal leven. Tijdens haar tienerjaren was het straatleven haar niet vreemd. Maar met kennis van haar complexe onveilige thuissituatie, is het begrijpelijk dat ze liever buitenshuis te vinden was. Een oplettend psychosociaal begeleidster van Madelons beroepsopleiding volgt Madelon nauwlettend, bouwt een relatie op en besluit uiteindelijk haar pleeggezin te worden. Dankzij deze indrukwekkende inzet – tot het uiterste getest – lukt het Madelon om stukje bij beetje te stoppen met overleven en voorzichtig opnieuw iemand te leren vertrouwen.
De schrijver heeft merkbaar veel onderzoek gedaan naar het waargebeurde verhaal van Madelon. Helaas is Madelon voor de start van het schrijfproces onverwachts overleden door een ongeval, waardoor haar verhaal door anderen is verteld. Het nadeel van non-fictie is dat het een ingewikkelde grote hoeveelheid aan personages geeft. Ook kan de verhaallijn wat langdradig overkomen, doordat er voor het behoud van de volledigheid niet zomaar kan worden geschrapt. Het verhaal is ingrijpend om te lezen, vooral de impact van trauma is voelbaar weergegeven.
Door Gerdien Rietveld
➡️ 'Madelon | De zoektocht naar een gewoon leven' kun je hier bestellen
Hoe overleven we?
Auteur: Francine Oomen
In ‘Hoe overleven we?’ neemt Francine Oomen de lezer mee in haar zoektocht naar de oorzaken en gevolgen van seksueel misbruik in haar eigen leven. Ze ontdekt dat er patronen zijn die van generatie op generatie meegaan, maar ook hoe de keten kan worden doorbroken. Francine krijgt in haar eigen binnenwereld hulp van drs. E.F.M. Mol, psycholoog van de koude grond, gespecialiseerd in intergenerationeel trauma. Door het graven, spitten, onderzoeken en verklaren van drs. E.F.M. Mol en zijn collega Kloek leer je als lezer op een luchtige manier veel over dit vaak beladen onderwerp.
Een prachtige graphic novel die ik onmisbaar vind om intergenerationeel trauma begrijpelijk bespreekbaar te maken of duidelijk uit te leggen. De hoeveelheid aan beeldmateriaal maakt niet elke pagina in één oogopslag overzichtelijk, maar dat zou je ook de charme van design kunnen noemen. Het is een aangrijpend boek dat bij mij een diep respect heeft aangeboord voor Francine. Haar zoektocht is zeer leerzaam en bevat een herstellend vermogen voor anderen!
Door Gerdien Rietveld
Ukkepuk gaat ergens anders wonen
Auteur: Anja Dumoulin en Menno van Vliet
Een mooi vormgegeven prentenboek dat de thuissituatie beschrijft van Ukkepuk: weinig aandacht, iedereen is druk en er zijn veel ruzies. Ukkepuk voelt zich alleen. Soms heeft ze dorst en honger.
Op een dag gaat ze bij een andere papa en mama wonen, waar het allemaal anders gaat en best leuk is.
Een mooi boek om samen te bekijken of voor te lezen. Jammer dat het bezoek van papa en mama wel gemeld is, maar dat de broers en zussen buiten beeld lijken te zijn. Gelukkig staat op de tekening wel een foto van hen afgebeeld dus kun je het verhaal met deze belangrijke personen ook aanpassen. Dit kijk- en leerboek is uitgegeven door DwaalKracht en biedt kansen om samen met jonge kinderen te praten over het verleden.
Door Flip Woltering